[vc_column_text width=”1/3″ el_position=”first”][/vc_column_text] [vc_column_text width=”2/3″ el_position=”last”]

Informacio del país

Sri Lanka no pot ser descrita en poques paraules. És una illa que canvia constantment de cares: a través dels anys, els grans viatgers han sucumbit al seu encant, han cantat les seves lloances amb deliri i molts ho han abandonat tot per poder viure en el seu si. La història de Sri Lanka és una terra rica en descobridors que han arribat per casualitat i s’han enamorat d’ella.

El món coneixia Lanka, però sota molt diversos noms: Serendip, Traprobane, Ceilao, Ceilan. Lanka es trobava en una de les dues rutes comercials entre orient i occident, la de la seda. Una de les més perilloses per mar a través de l’Índic, amb Lanka com a pas obligat.

Illa banyada per l’Oceà Índic, situada al nord de l’Equador entre la latitud 5 i la 10, al sud-est de l’Índia que ocupa una superfície de 62.336 km² (excloent aigües interiors)

Sri Lanka té la forma de perla, de mango o d’una llàgrima que brolla del “rostre” de l’Índia. Una llàgrima realment concentrada, doncs en ella es troben totes les riqueses d’Euràsia. Innombrables animals (des d’elefants a més de 300 varietats d’ocells) i plantes (palmeres, cocoters, flors multicolors, arbres fruiters, etc.), arrossars, selves tropicals, boscos, zones gairebé desèrtiques, pantans, rius (el més llarg el Mahaveli de 331km de longitud), impressionants cascades (la més alta és la de Bambarakanda, a la zona central, de 240 m d’alçada), muntanyes, els cims que es confonen amb els núvols (entre elles Sri Pada o Adam’s Peak, de 2.238 m d’altitud i muntanya sagrada tant per budistes, hindús, cristians i musulmans, plantacions de te, i unes de les platges més belles del món.

La població total de Sri Lanka és d’uns 20 milions d’habitants amb una densitat de població de 308,4 habitants per km².

La distribució ètnica d’aquesta petita illa és la següent:

 1. Singalesos: 74%
 2. Tàmils Sri lankesos o de Jaffna: 12,7%
 3. Tàmils indis: 5,5%
 4. Musulmans: 7%
 5. Altres: 0,8%

Els 14 milions de singalesos, presents en el centre i sud del país, tenen una identitat basada en una llengua, el Sinhala, d’origen indoeuropeu, i una religió, el budisme. Els tàmils de Jaffna parlen tàmil, d’origen dravídic, i viuen essencialment al nord i al llarg de la costa est fins a Batticaloa. El tàmils indis, també parlen tàmil, però són els descendents directes dels primers plantadors de te que els anglesos van enviar de l’Índia a Sri Lanka i que encara avui hi viuen i treballen. Tant els uns com els altres, majoritàriament, practiquen l’hinduisme.

El cristianisme, en les seves diverses branques, el practiquen tant singalesos com tàmils.

La comunitat musulmana actual està formada pels descendents de la casa de Hashim, expulsada d’Aràbia al segle VIII, i els descendents d’antics mariners àrabs que es van instal·lar a Lanka, una escala obligada en els seus viatges comercials. En aquesta època molts tàmils es van convertir a l’Islam i per aquest motiu la cultura musulmana a Sri Lanka està tenyida de la cultura tàmil.

Pel que fa a altres ètnies, cal citar els burghers, descendents d’holandesos i, en una minoria, de portuguesos i fins i tot d’anglesos. Ells són la barreja d’orient i occident, parlen anglès, vesteixen a l’europea i són cristians. Després de la independència i quan l’anglès va deixar de ser llengua oficial, els burghers, que ocupaven càrrecs administratius i polítics rellevants, van quedar relegats. Aquest fet, juntament amb la ja finalitzada guerra civil que va esclatar al país el 1983, va obligar a la majoria d’ells a emigrar sobretot a Austràlia i Canadà.

Resulta impossible explicar la història i parlar d’ètnies a Sri Lanka sense parlar de religió.

Un 69,3% de la població és budista, el 15,5% hindú, un 7,7% cristians, el 7,6% musulmans i un 0,1% corresponen a altres religions.

Els singalesos en la seva majoria són budistes i la resta cristians de diferents confessions. Només una minoria tàmil és cristiana, la resta és majoritàriament hindú i segueix amb cura i devoció els innombrables ritus diaris de la seva religió.

Els musulmans són fidels a l’Islam, tant pel que fa als seus usos i costums, com ritus i pregàries.

Sri Lanka és un país eminentment rural. Un 80% de la població viu en zona rural. Colombo, la capital, amb 37,25 km² i un milió d’habitants (i més de 500.000 persones de pas diari) s’estén a la vora de l’Índic, i constitueix la gran urbe i centre comercial i de negocis.

La principal riquesa del país són el te, el cautxú, productes relacionats amb el coco, les gemmes i les espècies. El turisme és també una important font de divises. Actualment, un 45% de la població es dedica als serveis, un 38% a l’agricultura i un 17% a la indústria.

Entre altres potencials fonts econòmiques i sectors per desenvolupar:

 1. Medi ambient (tecnologies relacionades amb l’aigua, …)
 2. Telecomunicacions
 3. Tabac
 4. Defensa
 5. Pell
 6. Mobles (fusta, vímet, etc.)
 7. Objectes de decoració i regal
 8. Alcohol (Arrack. ..)

Sri Lanka es va independitzar, dels anglesos, el 4 de febrer de 1948 i és una República Democràtica Socialista. En l’actualitat el partit en el govern és SLFP (Sri Lanka Freedom Party) amb Mahinda Rajapakse a la Presidència. Durant el seu mandat s’ha posat fi a gairebé 30 anys de conflicte amb LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam), guerrilla que reclamava la independència del nord i l’est del país.

Informacions Pràctiques

Seguretat

Sri Lanka és en general una illa molt pacífica i segura. De tota manera, mantingueu els vostres objectes de valor i bosses ben a prop mentre visiteu les atraccions turístiques o a les platges, ja que la major part dels delictes es cometen en aquests llocs. Els delictes violents contra els turistes són extremadament rars, encara que cal ser previngut i procurar no viatjar de nit.

Horaris comercials

 • Bancs: de 09:00 a 13:00, de dilluns a divendres (alguns romanen oberts fins a les 15:00 i els dissabtes al matí).
 • Oficines de correus i oficines governamentals en general: de 09:00 a 16:00, de dilluns a divendres i algunes oficines de correus els dissabtes al matí.
 • Botigues i establiments comercials: horaris flexibles i generalment llargs.

Electricitat

230V AC, 50Hz, endolls de tres clavilles rodones són la norma.

Clima

Gràcies a l’Oceà Índic l’illa es beneficia d’un clima constant durant pràcticament tot l’any. A les regions més baixes, les temperatures oscil·len entre els 23ºC i els 30ºC i a les zones muntanyoses entre els 11ºC i els 23ºC. La zona occidental és càlida i humida, les terres altes són també humides però més fredes. La resta del país és càlid i sec. Hi ha dos estacions monsòniques, de maig a agost la del sud-oest i d’octubre a gener la del nord-est. Durant l’època dels monsons, les plujes no són sempre diaries i acostumen a concetrar-se el capvespre.

Salut

No és obligatori vacunar-se de res específic per entrar a Sri Lanka. Es recomana, però, a tots els viatgers vacunar-se contra l’hepatitis, la tuberculosi i l’encefalitis B japonesa per seguretat, així com contra el tètanus i la ràbia. De tota manera, us aconsellem demaneu informació sanitària en el centre de salut per a viatgers més proper al vostre lloc de residència.

El major risc per a la salut a Sri Lanka prové del consum d’aliments contaminats i de l’aigua. La majoria dels restaurants a les principals ciutats i hotels mantenen unes normes higièniques de nivell internacional. Eviteu vegetals crus sense rentar o fruites sense pelar. Considereu l’aigua de l’aixeta com no potable arreu de l’illa. Limiteu-vos al consum d’aigua previament bollida o embotellada, que podreu aconseguir a tot arreu.

El sol també pot ser un perill potencial per a la salut a Sri Lanka, per la qual cosa s’aconsella l’ús de cremes solars i barrets o paraigües.

Tots els viatgers han de disposar d’una assegurança sanitària de viatge. En el cas de fer cas omís a aquesta recomanació i viatjar sense assegurança que cobreixi possibles despeses en cas de malaltia, hospitalització i/o repatriació mèdica, Mayaliya no es fa responsable de les conseqüències de tal omissió ni es farà càrrec de cap despesa que se’n derivi.

Idioma

Els idiomes oficials de Sri Lanka són el sinhala i el tàmil, encara que l’anglès es considera com la tercera llengua del país. De tota manera, aquest últim no es parla de manera tan estesa com es podria pensar.

Moneda

La moneda de Sri Lanka és la rupia Sri lankesa (LKR). Hi ha 100 centaus en una rupia. Excepte en alguns grans hotels, on es pot pagar en dòlars americans ($) i/o euros (€), sempre s’ha de pagar en rupies.

Els millors llocs per canviar divises estrangeres en rupies són els centres de canvi de divises autoritzats, bancs i hotels. Us recomanem que canvieu les vostres divises al mateix aeroport en qualsevol dels bancs i agències que trobareu a la sortida de duanes abans d’entrar al hall d’arribades.

Hi ha caixers automàtics per tot arreu, que acostumen a acceptar targetes de crèdit internacionals. Les targetes de crèdit com Visa, MasterCard i American Express són àmpliament acceptades en tot el país, encara que en petites botigues i cafeteries haureu d’utilitzar diners en efectiu. Els xecs de viatge s’accepten en tots els bancs.

Indumentària i Formes

La forma de vestir és informal a Sri Lanka, encara que al visitar temples haureu de cobrir-vos les espatlles i les cames, treure-us el barret/gorra si en porteu i descalçar-vos. Mai s’ha de donar l’esquena a una estàtua de Buda per fer-vos una foto. Els monjos budistes tenen privilegis especials, independentment de la seva edat, per exemple a l’hora de seure en els transports públics.

Altres

Els visitants a Sri Lanka han d’obtenir a partir del 31 de desembre de 2011 un vistat electrònic. Per més informació cliqueu aquí.

Cada visitant que tingui una edat igual o superior als 18 anys pot portar dues ampolles de vi, 1,5 litres de begudes alcohòliques, i una petita quantitat de perfum

al país per a ús personal. Els visitants ja no tenen permès entrar productes derivats del tabac al país sense incórrer en el pagament de taxes de duanes, encara que es permet per a l’ús personal alguns paquets de cigarretes. Cada cartró costarà 6.000 Rs en taxes de duanes. També heu de tenir en compte que només dos membres de la mateixa família podran importar articles lliures d’impostos.

A l’arribada a l’aeroport, un cop passat el control de passaports i abans d’entrar a la zona de recollida d’equipatges, podreu fer algunes compres, inclòs perfum i alcohol, en una botiga lliure d’impostos (allà us informaran de les quantitats màximes que es permeten comprar).

L’única manera d’entrar a Sri Lanka és fer-ho per via aèria.

[/vc_column_text]